Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (0)
Героите на България от 1974 г. се събраха отново заедно
Автор: Екип Burgas24.bg 09:47 / 18.03.2019Коментари (0)1242
По инициатива на пловдивчанина Симеон Пишманов, и със съдействие на Българската федерация по хандбал, в София се проведе среща на героите от 1974, записали първо участие на наш отбор на финали на световно първенства по хандбал за мъже. Тогава воденият от старши треньора отбор проби немислимата квалификация срещу Норвегия и Финландия и зае 11-о място в ГДР. Това е най-доброто представяне в цялата история на мъжкия ни хандбал.

През 1982 г. жените (с пловдивчанката Красимира Каракашева в състава) също направиха дебют в Унгария и заеха десета позиция. Заслужава да отбележим и двата успеха на девойките (до 20 години) на световни първенства. Те донесоха в България сребърен (1993 в България) и бронзов (1989 в Нигерия) медали. В Нигерия Пловдив бе представен от Атанаска Русева, а в Габрово и В. Търново - от Донка Гаръбска (капитан), Стоянка Костова, Мария Костова и Гергана Павлова. 

На срещата в София сега присъстваха: Анг Ангелов, Г. Ангелов, Г. Георгиев, Матуски, Аспарухов, Дженев, Якубов, Блажев,  Дойчинов и Начев, както и още някои от видните имена в българския хандбал: Никола Илиев-треньор на жените, дебютирали на световното през 1982 г. и Любен Костов-единственият български съдия (заедно с Евгени Кабаделов) ръководили срещи на олимпийски игри.

По различни причини отсъстваха В. Стефанов, Ог. Аладжов и Хр. Ковачев, както и напусналите този свят Славчо Атанасов, Валентин Лазаров и Атанас Христов.

Симеон Пишманов припомни пътя ни до финалите и представянето на българите на световното в ГДР през 1974 г. Той отбеляза, че дебютното ни участие в този формат остана паметно и с класирането си – 11-о място. Четири години по-късно нашите (с треньори Веселин Пенчев и Стефан Милев) заеха 14-а позиция. Това беше и последното участие на България при най-добрите отбори в света.

Росица Бакърджиева, президентът на БФ по хандбал връчи на ветераните грамоти и възпоменателни сувенири във връзка с годишнината.

Припомняме, че в квалификациите и на първенството в ГДР България бе представена от: Славчо  Георгиев, Валетин Лазаров-вратари, братята Александър и Георги Ангелови, Венцислав Стефанов, Георги Георгиев-Kозара, Евгени Матуски, Йордан Аспарухов, Павел Дженев, Огнян Аладжов, Съби Дойчинов, Симеон Блажев, Христо Ковачев, Цвятко Начев, Атанас Христов и Рами Якубов. Последните двама играха само в квалификациите. Ръководител на отбора бе доц. Никола Къстев, а водач – Аспарух Иванов –отговорен секретар на БФХ.

Треньорът Пишманов (ролята на помощник изпълняваше Георги Ангелов) залагаше обикновено на следната начална седмица: Сл. Георгиев, Матуски (Аспарухов), Дженев, Г. Ангелов (Г. Георгиев), Стефанов (Ковачев), Аладжов и на пивота – Блажев.

За изключителния успех на нашите вратарят Славчо Георгиев намери място сред най-добрите спортисти на България за 1974 г., което е прецедент в цялата история на българския хандбал. Той бе класиране на десето място.

За цялостен принос в развитието на българския хандбал със званието "Заслужил майстор на спорта" бяха удостоени: Славчо Георгиев, близнаците Георги и Ангел Ангелови, а по-късно Руска Борисова, Марина Касакова и Георгина Бешкова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Нови медали за бургаската борба
Всички призьори на тазгодишната церемония "Футболист на годината"
Нефтохимик стартира с победа пролетния дял на шампионата
Медведев направи услуга на Григор Димитров и е на финал на Индиън Уелс
Григор Димитров опасно близо до Арина Сабаленка

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: