Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (4) | Вчера (2)
Яхтата “Фурия" тръгва да прекосява Северния Атлантик с бургаски флаг на мачтата
Автор: Екип Burgas24.bg 13:56 / 26.05.2017Коментари (0)1164
©
Яхтата "Фурия" тръгва да прекосява Северния Атлантик с бургаския флаг на мачтата. Това е първо българско участие през новото хилядолетие в най-стара презокеанска ветроходна регата за непрофесионалисти, известна като OSTAR, а във формата за двучленни екипажи - Twostar. Бургазлиите Михаил Копанов и Диан Зайков трябва да прекосят бурните води между Британия и САЩ почти по същия маршрут, по който е пътувал корабът "Титаник" през 1912 година.

Стартът на състезанието ще бъде даден в град Плимът на 29 май, понеделник, 12 часа местно време, а финалът е в Нюпорт, щата Роуд Айлънд. Участват общо 22 ветрохода - 16 в класа за "самотници" и 6 при двучленните екипажи, един от които е нашият. През последните десетина дни Мишо и Диан работиха по подготовката на "Фурия" - натъкмяване на платна, такелаж, зареждане с храна. Двамата са в добро физическо състояние и амбицирани да подобрят най-доброто българско постижение по този маршрут - 22 дни, 9 часа и 12 мин., постигнато през 1986 г. от Светлозар Тенев и Васил Попов с яхта "Булкон Стар":

Михаил Копанов и Диан Зайков вече имат опита и шампионска купа в своя клас от подобно състезание, но по южното направление - от Канарските острови до Карибите. Сега обаче предизвикателството е по-голямо, защото ще минат през зоната на айсбергите. Разстоянието за преодоляване е около 3000 морски мили, с курс на плаване от изток на запад - срещу преобладаващите ветрове, при минусови температури, в тежките условия на Северноатлантическия океан.

За първи път Мишо и Диан ще консумират по време на това плаване предимно дехидратирани храни, подобни на тези, които използват космонавтите. Те са леки и не заемат място, а екипажът се е постарал да облекчи по всякакъв начин товара на лодката, за да е лека и бърза.

"Искаме да представим достойно бургаската и българската ветроходна школа. Твърдо вярваме, че е време да се възродят българските състезателни участия в презокеанските регати и успехите от 80-те години на миналия век. Благодарим на кмета Димитър Николов и общинските съветници в Бургас за оказаната помощ. Както винаги досега, ние ще дадем всичко от себе си за победа", казаха в навечерието на старта двамата ни ветроходци, които са състезатели на "Порт Бургас".

С решение на местния парламент, Община Бургас подкрепи участието им в състезанието с 10 000 лв. Яхтата "Фурия" пък е предоставена безвъзмездно от нейния собственик Румен Котов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Испанската преса: Скоростта на велик Димитров изгони Алкарас от Маями
Дея Спорт разгроми Черно море
Карлос Алкарас: Григор ме накара да се чувствам като 13-годишен
Уникален: Григор Димитров размаза Алкарас пред Майк Тайсън и Серхио Бускетс
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: