Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (1)
Бургаската женска водна топка продължава да пише история
Автор: Екип Burgas24.bg 11:22 / 27.04.2017Коментари (0)2087
Бургаската женска водна топка продължава да пише своята история. Противно на наложилата се практика у нас - да се неглижира развитието на женския колективен спорт, "Черноморец" е единственият клуб в Бургас, който се противопостави на тази порочна политика.

Вярно на принципите си, ръководството години наред влага сили, енергия и средства водната топка при дамите не просто да съществува и да тъпче на едно място, а да бележи възходящо развитие, необходимо за израстването й и на национално ниво. И го постига с помощта на родители и община Бургас. За една година скокът е голям. Промяната е видима, а резултатите са налице.

В над тримилионния турски град Измир момичетата на Петър Йонов спечелиха купа и медали при второто си участие на силния турнир "Rotary International Waterpolo Cup". Домакините от ротарианската турска организация връчиха почетен плакет на отбора - оценка за положения от състезателките труд.

На друга официална церемония, на която присъстваха всички отбори-участници, беше представен поименно всеки един състезател и член на делегация. Всички те получиха грамоти от журналиста-писател Недим Атила. Специален плакет домакините връчиха на треньора Петър Йонов.

В традиционната надпревара за състезателки до 17 г. "Черноморец" се изправи срещу в пъти превъзхождащите ни във финансово отношение отбори като "Галатасарай", "Ести" и "35 Sutopu" и успя да се окичи с бронза.

По време на официалното откриване домакините от Ротари клуб приветстваха нашите състезатели на български език. Единствено химнът на България звуча до край, а "Мила Родино" изпълни с гордост момичетата, които излязоха пределно мотивирани в първия двубой срещу пристигналия от Истанбул със самолет елитен "Галатасарай".

След дълго изтощително пътуване нашите момичета шокираха съперника, повеждайки с 3:0 в първата част. На случващото се в басейна не можеше да повярва публиката, както и солидният треньорски щаб, включващ четирима специалисти. Отборът с милионен бюджет и скъпа селекция обаче беше "интубиран" с помощта на съдиите.

Нашите удържаха и на полувремето се оттеглиха с гол аванс 5:4, но след почивката всичко бе решено от реферите - 8:11. Третата част "Галатасарай" спечели с 5:0, заключителният период бе в полза на "Черноморец" - 3:2, а момичетата ни съжалиха, че не са били туркините.

Останалите два мача също се изиграха под "диктовката" на домакинското съдийство. Реферите понесе сериозни критики от българския си колега - Огнян Герасимов, който е съдия с международен ранг и солиден опит.

Така местният "Ести" победи "Черноморец" с 9:6 /2:2, 2:1, 3:0, 2:3/, а "35 Sutopu" се докопа до равенството - 9:9 /3:5, 3:3, 2:1, 1:0/. В спора за първото място скандалното и слабо съдийство попадна под кръстосан "обстрел" от свои в мача между "Галатасарай" и "Ести", завършил с два червени картона, показани към треньорската скамейка, накъсвания на играта и с гол в последната секунда в полза на тима от Истанбул - 11:10.

"Не приемам това, което се случва у нас. В България има негативно отношение към женския спорт и правя всичко възможно да променя това. Затова търсим възможности да участваме в международни състезания, което е положително за развитието на спорта. Само така имаме възможност да се сравняваме с големите и да се променяме. Ако си стоим в Бургас, момичетата няма как да се развиват, няма как женският спорт да тръгне по възходяща линия. Всеки досег, като с именития отбор на "Галатасарай", е капитал за нас", сподели председателят на клуба Петър Йонов.

От ръководството на турския клуб са изявили желание за контакти с "Черноморец", който е единственият бургаски отбор, развиващ женското направление и е съставен само от местни момичета. "Галатасарай" е готов да пристигне още това лято в Бургас.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Григор Димитров е в Топ 5 на света по асове през годината
Григор Димитров е кралят на отиграванията и в Монте Карло
Впечатляващо! България с три тенисистки в Топ 20 в световната ранглиста за девойки
Григор Димитров с риск да изпадне от Топ 10
Нургюл Салимова изпусна победа, но намали разликата с първата на Турнира на претендентките

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: