Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (0)
Стоян Колев разкри как и защо напусна Нефтохимик
Автор: Екип Burgas24.bg 11:54 / 03.01.2017Коментари (0)2347
© Burgas24.bg
Един от най-добрите род­ни вратари през новия век - Стоян Колев, прекрати съ­стезателната си кариера в Нефтохимик в навечерието на 2017 година. В последните дни от миналата година той прие поканата от Едуард Ераносян да стане треньор на вратарите в Локо (Пд), за което Burgas24.bg първи съобщи.

Сливналията оста­вя зад себе си титла и Купа на България с ЦСКА през 2003 и 2016 година, както и Суперкупа с Локо (Пд) през 2004 г. Бившият вече страж даде интервю за "Тема Спорт" по по­вод края на състезател­ната си кариера и новото начало на "Лаута".

- Стояне, каква равносметка си правиш, след ка­то прекрати състезателна­та си кариера за втори път? И каква е причината точно сега да го решиш?
- Просто в този момент получих доста добро предло­жение, което няма как да от­кажа. Вече ще направя 41, не съм на 30 да имам още време да играя футбол. Затова, кога­то от Локо Пловдив ми отправиха покана да стана тре­ньор на вратарите, приех на секундата. Да, имах договор с Нефтохимик до края на сезо­на, но в този момент преце­них, че най-доброто развитие за мен е да отида в Локо и вече няма смисъл да играя. Започваме подготовка на 9 януари, аз се събирам отново с Едуард Ераносян. Той ми бе­ше треньор и през 2004 годи­на, когато преминах в Локо от ЦСКА. Тогава спечелихме Суперкупата и играхме квали­фикации в Шампионската лига срещу Брюж, така че се позна­ваме добре с Ераносян. С други думи - причината да си пре­кратя кариерата е предложението от Локо Пловдив. Труд­но се слага край на толкова дълга кариера, но този мо­мент така или иначе трябва­ше да дойде. Както отбеля­захте, аз на практика за вто­ри път спрях с футбола. В края на 2014 година пак бях ре­шил да не играя повече. Тогава останах само като треньор на вратарите в ЦСКА. Но през лятото на 2015-а получих предложение от Септември София (тогава в Трета лига) да съм играещ наставник и приех. А дни по-късно се завър­нах в ЦСКА и оттам история­та е ясна - спечелихме купата. Ако трябва да правя равно­сметка, съм щастлив от то­ва, което постигнах в състе­зателната си кариера.

- Най-големите ти успехи са свързани с ЦСКА - титлата през 2003 година и купата през 2016-а. Това ли са най-ра­достните ти моменти в ка­риерата?
- Като се замисля, във всеки един клуб съм имал много хуба­ви спомени, не само в ЦСКА. Спомням си с добро престоя в Локо Пловдив в началото на новия век, когато бяхме в Б група. После през 2001 година преминах за първи път в ЦСКА. Тогава постигнахме ре­зултати - и като отбор, и аз в личен план. Направихме доб­ри мачове с Блекбърн (1:1, 3:3) за Купата на УЕфА. След това се върнах в Локо Пловдив и спечелихме Суперкупата, ка­то победихме Литекс с 1:0. После отидох в румън­ския Оцелул и там съ­що записах доста добри изяви. Специалистите бяха до­волни от мен и аз съ­що от себе си, така че ценя високо престоя си в Румъ­ния. Оттам преминах в Черноморец при Краси Балъков, при Димитър Димитров-Херо пък направих много сил­на серия от 870 минути без допуснат гол в А група, избраха ме за вратар на пър­венството... И това не беше всичко, при последния ми пре­стой в ЦСКА пак имах много хубави моменти със спечелва­нето на купата, макар да не играх в мачовете в турнира. Така че всеки един мой клуб е оставил трайна следа в мен и не мога да отлича само един момент, или един двубой. Имал съм доста силни пред­ставяния и в ЦСКА, и в Локо Пловдив, и в националния от­бор, макар да не записах мно­го участия (16).

- От кои треньори си нау­чил най-много?
- От всеки съм се стремял да попивам максимума и ми е помогнал малко или много. Но бих отличил Стоян Йорданов, при когото съм имал много силни моменти като подго­товка. Той ме привлече в ЦСКА през 2001 година, заедно с Паро Никодимов. А също и Любомир Шейтанов трябва да отлича, който също е допри­несъл изключително много за моето развитие.

- Кога реши да се занима­ваш с треньорство?
- На нас, футболистите, це­лият живот ни минава по стадионите и в един момент просто почувствах, че искам да остана част от спорта и да си предавам знанията и на останалите. Ще ми бъде приятно да работя с други вратари.

- Да те върна към ЦСКА - как виждаш бъдещето пред клуба?
- В момента отборът има малко по-труден сезон, което е логично с оглед на многото нови играчи през лятото. Те може би не знаеха къде точно идват или по-трудно се адаптираха към изискванията на "Българска армия". Там е no-различно от дру­гите стадиони и отбори. Големият коз на ЦСКА е собственикът. За Гриша Ган­чев каквото и да кажем, ще е малко - футболът му е ясен. Той хвърля изключи­телно много средства за клуба, спортист е, не се предава пред трудности­те и ще се пребори с тях.

- Преди време ти посочи Георги Китанов като най-перспективния млад вратар в България. Тогава заяви, че за него е най-добре да продължи ка­риерата си в чужбина, но той премина в ЦСКА. Как виждаш неговото разви­тие?
- Според мен ЦСКА е доста добра крачка напред в негово­то развитие. Този клуб може да се окаже много силен трам­плин към Европа. За него е важно да си пренесе постоянството, познато от Черно море, и на "Армията". Нека да е здрав и да продължава да ра­боти. Не е лесно да дойдеш от Черно море в ЦСКА. Гово­рим за съвсем различна обста­новка, очаквания, напреже­ние... На "Армията" всичко се гледа под лупа. Преходът при някои футболисти е по-труден, нужно им е повече време за адаптация, но и то­ва се преодолява.

- А как виждаш ситуацията в Локо Пловдив, макар реал­но да не си започнал работа там?
- Това, което виждам, е, че собственикът Христо Крушарски е сериозен човек, с много големи амбиции и въ­зможности и съм убеден, че нещата ще се получават все по-добре. Направена е сплав от изключително добри и опитни играчи, както и по-млади, с обещаващи качества.

- Какви цели си поставяте на "Лаута"?
- Не сме си говорили още на тази тема. Има време. Както знаем - апетитът идва с яде­нето.

- А смяташ ли, че ситуация­та в последния ти клуб Нефтохимик ще се подобри през пролетта?
- Сигурен съм. футболисти­те вече работят доста вре­ме с Христо Янев, наясно са с неговите намерения и идеи и свикнаха с начина му на рабо­та. С неговото идване организационно доста от нещата в Нефтохимик се подобриха значително и ще стават все по-добри.

Още по темата: общо новини по темата: 171
15.05.2017
02.05.2017
02.05.2017
02.05.2017
02.05.2017
01.05.2017
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Нефтохимик стартира с победа пролетния дял на шампионата
Медведев направи услуга на Григор Димитров и е на финал на Индиън Уелс
Григор Димитров опасно близо до Арина Сабаленка
Черноморец разгроми ЦСКА и е полуфиналист за Купата на България по баскетбол
Стилиян Петров: Аз бях дотук с българския футбол!

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: