Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето схемите, чрез които Атака ще стане част от новата тройна управляваща коалиция
Автор: Екип Burgas24.bg 16:25 / 25.05.2013Коментари (31)2047
©
Съдбата на кабинета "Орешарски" е в ръцете на "Атака". Има една единствена хипотеза, при която той не може да мине със сигурност: В пленарната зала трябва да присъстват всичките 240 народни представители, групите на БСП и ДПС да гласуват "за", а групите на ГЕРБ и "Атака" "против", без да има нито един нерегистрирал се или "въздържал се". Тя е най-принципната, най-изчистената и най-издържаната от гледна точка на политическите позиции на четирите партии.

Другият по-несигурен вариант е ГЕРБ и "Атака" изцяло да бойкотират заседанието и да не се получи кворум, но процедурата някога трябва да се проведе или пък БСП да се принуди сама да върне мандата. За да успее правителството на Пламен Орешарски, което се очертава да се случи, са възможни следните сценарии, подредени по степен на вероятност: нерегистрация и съответно неучастие в гласуването на един или повече депутати от "Атака", но не и на цялата парламентарна група; подкрепа на един народен представител от "Атака" за кабинета; отсъствие от залата по "неотложни причини" на човек от опозицията; изненадващо пропукване в средите на ГЕРБ.

Юристите вече казаха, че за избора на Министерски съвет са достатъчни 120 гласа, но, за да падне той при вот на недоверие, трябват 121. С тези уточнения се изчерпва политическата аритметика и идва мястото за анализ на поведението на основните играчи.

Позицията на Волен Сидеров може да се определи като спекулативна. Той казва, че изборът на Михаил Миков за председател на НС е щял да се състои с един глас повече, дори и да са присъствали всички от "Атака" Има обаче и друг факт, който противоречи на твърдението.

В пленарната зала не се заклеха двама депутати от БСП - евродепутатката Илияна Йотова и кметът на Калофер - Румен Стоянов, които подадоха заявления за прекратяване на пълномощията им като народни представители. Така Миков беше избран със 118 гласа от БСП и ДПС и 97 "против" от ГЕРБ. Ако към тези 97 добавим още 23 гласа на "Атака", крайният резултат щеше да бъде 118 на 120 и Миков нямаше да стане парламентарен шеф.

Така аритметиката на лидера на националистите се оказва невярна. Освен това на нарочната пресконференция, на която лансира сгрешените сметки, Волен Сидеров заяви, че никой няма интерес от предсрочни избори в момента и страната се нуждае от правителство. Това влиза в диаметрално противоречие с другата отстоявана от него теза, така добре защитена в програмната му реч в Народното събрание, че "Атака" няма да влиза в никакви коалиции и няма да подкрепя никакъв кабинет.

Логическото несъответствие между двете твърдения е очевидно, защото ако всичките 23-ма депутати не подкрепят нито един проектосъстав на Министерски съвет, неизбежно ще се стигне до предсрочни избори.

Сидеров продължава да усуква и да не дава конкретен отговор на въпросите на журналистите за това как ще постъпи при важното гласуване следващата седмица и следва стратегията да омаловажава случката с падналия кворум при избора на Миков - теза, която оборихме по силата на елементарното аритметическо доказателство.

Фактите тук са толкова добре онагледени, че би било наивно да си затваряме очите пред тях.

Другият съществен момент в поведението на лидера на "Атака" е нападателното отношение към ГЕРБ. Иска да ги измете от властта, да ревизира тяхното управление, заклеймява ги, априори изключва разговори с тях. Така той формулира собствена апория, според която няма да подкрепи никакво правителство, но ще направи всичко възможно да бъде избран кабинет. Почти сигурно е, че ще се окаже прав.

Другият играч, Бойко Борисов, развива стратегия, която по-скоро може да се нарече успешна, но и в нея съществуват някои пробойни. Предприел е курса на твърда опозиция на БСП и ДПС, подобно на Сидеров заклеймява предишното им управление, предварително прокламира новата тройна коалиция между останалите парламентарни партии. Изборът на Миков беше обявен като "уйдурма" на "Атака" с турците и социалистите, очакванията са, че при гласуването на правителството ще се случи същото.

След тежките нападки от страна на Волен Сидеров към управлението на ГЕРБ, експремиерът няма пред себе си полезен ход. Той предпочита да се дистанцира от антиевропейската партия, чиито депутати са седели, докато е звучал химнът на ЕС в пленарната зала, а нейният лидер прогонва със словата си чуждестранните димломати от тържественото заседание на парламента. Критикувайки игрите с кворума, Борисов публично разконспирира опита на "Атака" да играе нечестно, опитва се да посочи истината и да разобличи задкулисните договорки.

Ходът с евентуалното напускане и нерегистрацията на ГЕРБ при гласуването на кабинета в синхрон с действията на групата на Сидеров е част от голямото тактическо надлъгване, демонстрира истинска опозиционност и принципност на позицията, но сам по себе си не е достатъчен, за да предотврати въпросната "уйдурма".

Конфликтната стратегия притежава един основен недостатък - тя отрича възможностите за взаимодействие и сътрудничество, за синхронизиране на позициите на двете партии при важния вот, изгорила е вече окончателно всички мостове между тях. Тя е съдържателно и идейно изчистена, но в случая предвещава опозиционност.

Ако Бойко Борисов искаше избори сега, той със сигурност щеше да възприеме друга линия на поведение. Вероятно не се чувства подготвен, а и не иска да налива вода в мелницата на "Атака", защото осъзнава, че, противопоставяйки се на всички останали, националистите имат най-голям шанс да увеличат подкрепата си при предсрочен вот след парламентарна криза.

Изводът е, че анализът на Волен Сидеров е нещо сбъркан и на преден план изпъкват интереси, които стоят над успеха на собствената му партия.

Източник: Екипнюз




Още по темата: общо новини по темата: 438
17.01.2014 »
19.10.2013 »
18.10.2013 »
14.10.2013 »
03.08.2013 »
21.07.2013 »
предишна страница [ 1/73 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.05.2013 г.
0
 
 
Планът Сидеров..Щял да го реализира като станел премиер!?Какво му пречи като опозиционер да направи опит да си реализира обещаното?!Няма как да стане щото този е безпрадонен лъжец и популист.
0
 
 
Възмутена съм от поведението на водача на Атака спрямо полицая! Ако претендираме да сме правова държава не трябва да очакваме в това да ни превърне съда, а трябва да настояваме никой да не е над закона! Не може политик, било то водач на парти яда се държи така с полицай! По същия на
0
 
 
Любопитни снимки на лидера на "Атака" Волен Сидеров наводниха социалните мрежи в събота. На тях той се вижда, че седи до Илия Павлов - шеф на една от най-мощните групировки на прехода - "Мултигруп". Павлов бе разстрелян показно през 2002 г. пред офиса на фирмата си. В мрежата се разпространяват и още две снимки. На едната Сидеров е отново до Илия Павлов, а на другата държи чаша с питие в компанията на бившия премиер Жан Виденов, станал символ на най-голямата финансова катастрофа на България през последните десетилетия. Волен Сидеров в момента е яхнал популистичната вълна и печели значителен рейтинг покрай протестите. Той развява безумен план за излизане от кризата, в който обещава да се бори с монополите, като ги национализира, както и да копае за злато, понеже България разполагала със залежи на стойност 700 млрд. лева (?!). Така заплатите у нас щели да станат поне 1000 лева, а пенсиите - минимум 500 лева. Сидеров преди няколко месеца бе хванат от телевизия СКАТ да харчи невероятни суми за ултралуксозен хотел в Париж с гаджето си - Деница Гаджева. Вместо да опровергае твърденията за това, след като бе запитан от репортер на ПИК дали е вярно, той реагира с агресия, изритвайки го в крака и изхвърляйки диктофона на журналиста.
0
 
 
За мен тоя е най-продажния политик на 42-то народно събрание!
Aнонимен
на 26.05.2013 г.
+2
 
 
ИМАМ ЧУВСТВО,ЧЕ ЗАБРАВЕХМЕ КОЙ Е ОРЕШАРСКИ,ТУ СДС,ТУ БСП,А БЕ НЯМАМ ДУМИ.ЗА СИДЕРОВ >как го арестуваха в ГЕРМАНИЯ,СКАНДАЛ В САМОЛЕТА,ЗАЩОТО БЕШЕ ПИЯН,СТРЕЛБА НА АВТОМАГИСТРАЛА,АБЕ ВСЕ ХУБАВИ НЕЩА. БОГ ДА НИ ПАЗИ,АМИН
+1
 
 
След вчерашното интервю в Господари на ефира и цирка който изнесе Волен съм сигурен че този човек не е добре!
0
 
 
Какво ви става бе хора, че толкова изтрещяхте и озлобяхте срещу партия ,Атака, и Волен Сидеров.Той ли е най големия виновник за положението , в което се намира България и народа. Каква е тази злъч и отрова, която излиза от устата ви срещу този политик.Кога е управлявал Сидеров, че го вземахте за изкупителна жертва за мизерията , в която живее една частт от бъларското население. От няколко дни ни набиват в ума , как и защо новият кабинет ще бъде подкринен от партия Атака. Всички сте възмутени и плюете по форумите. Не остават назад и продажните медии- особено БТВ- сутрешния блог с ехидната усмивка на Цолова и гъгнещият Виктор Николаев. Никога не пропускат да напомнят и да попитат гостите в студиото за обещаната заплата от 1000 лв и 500 лева мим. пенсия. Тия двамата, и другите им колеги от останалите медии са много наясно при какви условия Сидеров е обещал всичко това- ако партията е получи мнозинство и той е премиер- но целта е да бъде унизен , смачкан и че това което е казал е лъжа. От пет дни всички мидии, политолози, икономисти - цялата държава , проглушихте ушите на бългърския народ да сатанизирате образа на Волен Сидеров, за това, че защити България и народа и каза истини в очите на посланиците на някои европейски държави. Защо не бяхте така активни когато Премиера Борисов ходеше в Турция и поздравяваше войниците на турски език- мълчахте. Отричате една националистическа партия , а приемате ДПС.Много сте смели . Защо не наричате Доган лъжец, олигофрен, фашист, луд, както наричате Сидеров. Защото той е Българин и само българите могат да унижават друг българин. Вярвайте на другите политици и продължавайте да живеете в мизерията.
+4
 
 
Дами...Господа в този зоопарк ходите да може маймуните в него да си кажат- "Виж ги тея- плащат си да им се смеем"...Всички разбират от политика, но ако питаш някои разбирач какво е ял четвъртак няма може да ти отговори... Едно куче като го набиеш те помни много време, когато му вземеш хляба те мрази(сравняваме доста неща лоши неща с тях). Един човек като го набиеш помни сомо докогато му се случи същата случка-за да може да повтори грешката, а когато му вземеш хляба-те благослови :) Да те е срам да се наречеш човек в днешно време...
Aнонимен
на 25.05.2013 г.
+4
 
 
Не бойте се пак ще ни курдисат.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: