Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Закопчаха роми от бургаския квартал "Победа" за купуване на гласове
Автор: Екип Burgas24.bg 18:39 / 12.05.2013Коментари (1)2157
© БНТ
Два зрелищни ареста на търговци на гласове засне БНТ в Бургас. Екипът разкри мащабна схема за купуване на гласове в ромския квартал "Победа" в града. Двама мъже бяха заловени рано тази сутрин в момент, когато предаваха на нашия репортер под прикритие Росен Цветков списък със 120 имена на хора с техните ЕГН-та. Срещу този списък търговците на гласове очакваха да получат повече от 6 хиляди лева.

Ето как се стигна до арестите:

Среща под прикритие 2 месеца преди изборите - в ромския квартал "Победа". Търсим Михаил Хасърджиев. Името му е в криминалните хроники от последния парламентарен вот като лице, заподозряно за търговия с гласове. В него полицаи откриват списъци с имена и ЕГН-та. До присъда и затвор не се стига.

Посреща ме многолюдната фамилия на Михаил. 4 години след ареста му ключовата дума "избори" отново отваря широко вратите за преговори. Представям се за купувач на гласове за несъществуваща партия, родена покрай протестите. Жената на Михаил ни обърква с други изборни дилъри
от София, които очевидно сме изпреварили.

Близките на Михаил уверяват, че той има важни позиции, защото оглавява мешерето в "Победа". Няколко часа по-късно се срещаме със сина му Христо. Той също е част от схемата. Двамата с баща си са били кандидати за общински съветници от "Евророма" на кметските избори в Бургас през 2007 година, но не печелят.

"За избори няма проблеми. За гласове, за такива работи - няма никакви проблеми. Ммного секретно трябва да се работи. Нито здравей, нито здрасти. Там вече, накрая, като се вземат протоколите. Там си излиза всичко точно. Това е цялата работа. Изчакваш да си видиш гласовете, всичко. Тук имаме 4000-5000, зависи сега. Аз като хвана и тия тримата, които са на баща ми, ние може да изкараме и 1000, и 2000 гласове. Щото всеки човек си има свои хора. Всички купуват, бе. Всичко е лъжа, бе, човек", обяснява схемата Христо.

Уговорената оферта е 50 лева на глас. Христо ни среща с другите ромски тартори от "Победа", с които ще работим. Това е Данчо, описват ни го като много силен лидер, който държи гласове в цяла Югоизточна България.

"Като хванеш оттук - Каблешково, Равда, Равнец. Нататък - Просеник, Мросеник... Оризаре, Моризаре. Всичко са мойте хора. До 250 максимум за Горно езерово ти обещавам ей така, с раз!", казва Данчо.

Сигурността на гласовете се гарантира чрез застъпници - отново ромски лидери, които наглеждат хората си.

"На нас ни трябва в училището един човек. А другите четири застъпници изкарват хората. Поне за 20 дена напред трябва да има една служебна кола. Аз съм шофьор. И още 2 момчета имам шофьори, които ще си изнасят хората. Палиш колата. И отиваш да ги вземеш тези 30 човека от къщата. Няма начин да не ги взимаш. Например, ние водим 10 човека. Той ги брои. без да личи, че ги брои. Само гледа така. Пише ги. Тук сме 10 човека, които се занимаваме на всеки избори с тия работи. Отначало не взимаме цялата сума. Взимаш половината сума. При довършена работа - остатъкът от сумата се взима", обясняват ни технологията ромските тартори и уверено твърдят, че са вкарвали депутати.

Резултатите от последните парламентарни избори потвърждават тези думи. Една от партиите, за които твърдят, че работят, има драстична преднина в секциите в квартал "Победа".

Седмица по-късно се запознавам и със самия Михаил, който ни вкарва в ромската изборна терминология. Искат от нас "Становище", което за тях означава ясен план от кои места и по колко гласа ще се вземат.

"Тръгваме... вдигам телефон. Хващам лидерчето, който е там. Той се свърза с вас. Във всяко село ще има лидер. С лидер се срещаш. Аз там не мога да таковам. Обаче лидерът има познанства. Опознаваме се, запознаваме те.

Работата да може да тръгне. В Ямбол мога да ти осигуря. Аз знам кои работят от нашите хора. В Сливен - също. В Карнобат - също. Абе няма град да нямаме връзки, бе, човек. Ние предварително влизаме и взимаме бюлетини, бе, момчета. Ако не може, ние му го чертаем", разяснява процедурата Михаил Хасърджиев.

В схемата участва и още един брокер на гласове - Жеко Шишков, скрит зад неправителствена организация - "Съюз на социално слабите цигани "Надежда". Поредната ни среща с ромските тартори е в заведение срещу Бургаския затвор. На съседна маса има полицаи, но не ни обръщат никакво внимание.

Купуваме си за начало 20 сигурни гласа. Срещу 300 лева. Като гарант ни се носи списък с имената им. Проверка в избирателните списъци в Бургас доказва, че те са реални.

За да нямат проблеми с полицията, върху списъка ромите са написали, че е за застъпници. Автентичността му се допълва от множество правописни грешки.

"Ние така ги правим. За застъпници. Пари, мари няма. За да може, ако по пътя... - това е застъпници. Вие да отговаряте за вас. Ние да отговаряме за нас. В понеделник искам колата. Искам бензина, искам телефоните и предварително хонорар. 10 000 лева за тримата. Без нашто присъствие, ако тръгнете... смятай, че в интерес на истината, няма да ви стигнат милиони", убеждават ни ромите.

Източник: БНТ




Още по темата: общо новини по темата: 438
17.01.2014 »
19.10.2013 »
18.10.2013 »
14.10.2013 »
03.08.2013 »
21.07.2013 »
предишна страница [ 1/73 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.05.2013 г.
0
 
 
Браво,така трябва да е !
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: