Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (0)
Голмайсторът на Черноморец: Бях пред трансфер в Реал Мадрид
Автор: Екип Burgas24.bg 08:15 / 10.09.2012Коментари (0)1334
©
През зимата Яник Боли пристигна в Черноморец - Бургас с визитката на бивш играч на ПСЖ и племенник на бившия френски национал Базил Боли. Кариерата на 24-годишния нападател е белязана от трансферни провали и оферта на Реал (Мадрид). Сега французинът, автор на гола на "акулите" при равенството 1:1 с ЦСКА, даде интервю за sofoot.com.

- Вкара гол на ЦСКА, как се развива кариерата ти в България?
- За момента всичко е наред. Вече повече от 6 месеца съм в България. Първоначално всичко изглеждаше като хазартно решение, тъй като през кариерата си съм преживял доста провали.

- Как се стигна до трансфера в Черноморец?
- Имах договор с Ним. Един ден се сдърпах с треньора Тиери Фроже и той ме извади от групата. След това тимът изпадна в трета дивизия и шефовете прекратиха контракта ми. Тъй като имам лоша репутация във Франция, трябваше да потърся трансфер в чужбина. Имах няколко проби в Англия, включително в КПР. Даже трябваше да подпиша договор с клуба, но тогава уволниха Нийл Уорнък и отново се оказах без отбор. Нямаше интерес от Франция, Англия и Италия и затова се обърнах към източните държави. В Черноморец ме взеха за неколкодневни тестове, а след това подписах договор.

- Лесно ли премина адаптацията?
- Когато пристигнах вече имаше двама играчи, които говореха френски, включително Гаел Н`Лундулу, който е играл за ПСЖ. Именно заради това лесно се адаптирах.

- Какво е мнението ти за българското първенство?
- Първоначално мислех, че шампионатът е слаб. След това се оказах приятно изненадан от някои отбори. Като цяло първенството не е от най-силните, но има няколко много добри футболисти. Има много бразилци. Чуждестранните играчи, които пристигат в България, вдигат равнището. Истина е, че има голяма разлика между грандовете и отборите от средата на класирането. В сравнение с това, което съм видял във френските Лига 2 и Лига 1, мога да заявя, че някои от отборите в България няма да се изложат във Франция.

- Ниско ли е нивото на заплатите?
- Има и високи, но има и ниски заплати. Зависи от клубовете. По принцип чужденците, които идват да играят в България, получават добро заплащане. Не съм запознат с договорите на всички, но мисля, че получават добри пари.

- Какво мислиш за атмосферата по стадионите?
- Когато играем в Бургас с големите отбори - ЦСКА и "Левски", винаги има добра атмосфера. Стадионът се пълни. Всичко е много различно от Франция. Тук използват бомбички и димки. Много е впечатляващо, особено ако не си свикнал.

- Бившият играч на Брест и Сошо Базил де Карвальо стана жертва на расистка атака от страна на феновете на собствения му отбор - "Левски". Преди това от подобно отношение се оплакаха и английските национали. Попадал ли си в подобна ситуация?
- Честно, не съм. Със сигурност има места в България, където расизмът съществува, но аз не съм се сблъсквал с подобно отношение.

- Какъв град е Бургас?
- Градът е хубав. Много прилича на Южна Франция. Има море, слънце и хората са много дружелюбни. Приятно място е за посещение със съпругата и семейството. Много е евтино. Честно, много е хубаво. Заради туризма има прогрес. Много чужденци идват, за да прекарат ваканцията си в Бургас. Не такова е положението в цяла България.

- Какво беше първото ти впечатление от хората в града?
- Тъй като съм тъмнокож, а съпругата ми е прилича на източноевропейка, хората ме гледаха странно. Първоначално се чувствах странно. Имах чувството, че никога преди това не са виждали тъмнокожи. Погледът на хората издаваше въпроса: "Какво прави тя с този?" Гледаха ме, сякаш съм някакво извънземно. По същия начин са се чувствали и останалите играчи от тима.

- Твърдиш, че това не е расизъм, а какво е?
- Да, не е расизъм. По-скоро е някакъв вид недоверие. Аз никога не съм бил обиждан и нападан на расова основа. Водя нормален и тих живот, нямам проблеми.

- Какво правиш, когато нямаш мачове и тренировки?
- Прекарвам много време със съпругата си. Често хапваме с приятели. С френскоговорящите ми съотборници често ходим на плажа или да изпием питие. Два пъти съм излизал след мач. Същите неща правех и във Франция. Големият проблем е езика.

- Започна ли да учиш български?
- Опитвам се, но е много трудно. За сега знам само здравей и довиждане.

- Как е храната, опита ли местните специалитети?
- Най-известният български продукт по света е киселото мляко. Това е единственият местен специалитет, който съм опитвал. Не съм ял българска храна.

- Да се върнем назад през кариерата ти. През лятото на 2008 г., докато играеше за ПСЖ, за теб имаше оферта от 500 000 евро от Реал (Мадрид). Това истина ли е?
- Хората, които днес погледнат моята кариера, може и да се усъмнят. Ще кажат, че всичко това е пропаганда. Но е истина. Преговаряхме в хотел "Хилтън". Ален Рош обаче не ме пусна. Той провали най-голямата възможност в кариерата ми. За мен беше трудно, тъй като след това не ме пускаха в игра и ме пратиха под наем в Льо Авър за много по-малко пари.

- Ти искаше ли да отидеш в Реал (Мадрид)?
- Аз исках, но хора от клуба, включително Ален Рош, не искаха. Те не ми дадоха логично обяснение за проваления трансфер, а след това дадоха Давид Н`Гог на Ливърпул за 2 милиона евро.

- Следиш ли Лига 1?
- Интересувам се от ПСЖ, това е моят роден клуб. Все още има много хора, които познавам - физиотерапевтите, треньорите от школата и хора от персонала. Имам добри отношения с някои играчи - Шантом и Сако.

- Контактуваш ли с тях?
- Да. С тях се познавам от 12-годишна възраст. Всеки от нас направи собствена кариера, но понякога си изпращаме съобщения.

- Колко години искаш да останеш в България?
- Целта ми е да премина в по-добър клуб, но всичко може да се случи. За мен е важно, че отново играя редовно и трупам увереност. Искам да прогресирам всеки ден. В България се чувствам добре, но със сигурност целта ми е по-силен шампионат.

Франция?
- Ако има възможност да играя във Франция, аз съм готов. Но може и в друга държава. Сега съм в България, която се оказва крайъгълен камък в кариерата ми. Искам да успея и не губя време. Работя усилено, за да отида нагоре.
Още по темата: общо новини по темата: 94
09.10.2012
05.10.2012
01.10.2012
22.09.2012
22.09.2012
20.09.2012
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Нургюл Салимова изпусна победа, но намали разликата с първата на Турнира на претендентките
Очакват ни възлови мачове на двата бургаски отбора от полуфиналните плейофи в Супер Волей
Григор Димитров може да стане част от Топ 8 в световния тенис
Нургюл Салимова с реми в Турнира на претендентките за шахматната корона
Невиждана драма! Григор Димитров загуби от финалиста в Монте Карло

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: