Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (1)
Детелин Маслов: Обстановката и настроението в отбора са чудесни
Автор: Екип Burgas24.bg 14:51 / 01.09.2011Коментари (0)1911
©
Детелин Маслов е един от най-изтъкнатите кондиционни специалисти в България. От 6 години той е помощник на Димитър Димитров и отговаря за физическото състояние на футболистите. Маслов бе и дългогодишен личен треньор на националната състезателка по лека атлетика Петя Пендарева. Кондиционния треньор на "Черноморец" даде интервю за клубния сайт на отбора.

Г-н Маслов, завърнахте се в Бургас след кратко отсъствие. Как ви се струва обстановката около отбора?
- Обстановката и настроението в отбора са чудесни. Според мен нещата са се подобрили доста последните две години.

За две години се случиха много промени по отношение на базата, както и условията за подготовка на футболистите. Как оценявате всичко това?
- Стадион "Лазур" е станал по-приветлив и по-удобен за работа. Кампуса, които е изграден е прекрасно място за провеждане на подготовка на футболистите, така че оценката ми за промените тук е положителна?

Бяхте заедно с Димитър Димитров в Русия и Саудитска Арабия, до колко в тези две страни се обръща внимание на физическата подготовка на футболистите?
- Двете държави са доста различни като методи на работа и обем на натоварванията, защото климата оказва влияние. Говори се, че в Русия се тренира доста, но това не е точно така. Руските играчи тренират не повече от българските футболисти, но изследванията, които се превят там са много добри. Имам предвид пулсомери и онлайн система, с които се работи. Руснаците са доста по-прецизни и обръщат по-голямо внимание в тази област, но при тях няма по-големи натоварвания, това категорично мога да го кажа. Дори българите в Амкар-Захари Сираков и Георги Пеев в много от мачовете са постигали най-високи резултати, пробягвали са над 12 км през 90-те минути. В Саудитска Арабия положението е коренно различно, тъй като се работи в големи горещени, там тренировките са по-краткотрайни и по-интензивни. Местните играчи са с по-мека костна система и по-слаби физически, което им помага да издържат на тежките условия там.

Можете ли да направите съпоствка между физическато и кондиционното състояние на българските играчи и футболистите в страните зад граница, в които сте работили?
- Известно е какво е необходимо за да се постигне оптимално физическо състояние, но е важно да се знае кога и в каква дозировка да се трупа този капацитет. Там е работата на треньора, да знае как да го постигне оптимално състояние на играчите, а не всичко да е плод на някаква случайност.

Помага или пречи допълнителното натоварване във фитнеса, което доста футболисти практикуват извън задължителните тренировки?
- Добре е да се работи във фитнеса, но не трябва натоварванията да са големи, тъй като един футболист не може да се сравнява с един лекоатлет да речем. При спринтьорите състезанието е 10 секунди, а при футболистите мача е 90 минути. Именно за това футболистите не трябва да прекаляват с работата във фитнеса. Трябва да правят интензивни тренировки с малки тежести.

Последните години зачестиха тежките контузии във футбола. На какво отдавате тази тревожна тенденция?
- Коленните връзки и лигаментите са нещо, което трябва да се тренира и подготвя още когато децата започват да тренират футбол. Трябва внимателно да се работи за изграждане и трениране на тези части от тялото. Лесно е да се изгради един мускул, но е много важно той да е свързан добре с костно-двигателния апарат. Разбира се лошите терени и неправилните тренировки също спомагат донякъде за тези неприятни и тежки контузии.

Как си обяснявате факта, че в Западна Европа се играят по 70 мача на сезон, а българските отбори не могат да се справят в сгъстен цикъл от мачове?
- На първо място е подбора. Бил съм на лагери в Германия, където съм имал възможност да видя как се подбират там деца при формирането на футболни отбори. От 1000 деца там се избират 5-6, което в България е невъзможно и немислимо. Тези 5-6 притежават повечето качества, необходими са изграждането на един професионален спортист. В последствие тези качества просто се развиват. Също така забелязах, че там не се следи само какво правят децата с топката, а какво правят и без нея. Като прибавим към това и добро, здравословно хранене, дисциплина и професионализъм, сложете и по-добрата медицина, всички тези неща оказват голямо влияние за спортната форма на футболистите.

В първите кръгове на родния шампионат Черноморец демонстрира завидна физическа форма. Кога очаквате отбора да достигне оптималното си състояние?
- С всеки изминал кръг играчите ще изглеждат по-добре. За мен и в момента физическото им състояние е почти отлично. Те работиха изключително добре последните два месеца. Имам си тайни, които спомагат за по-добрата скоростна и силова форма на играчите.Убеден съм, че съвсем скоро те ще достигнат върхово физическо състояние.

Оптимист ли сте за добро представяна на "акулите" през този сезон?
Разбира се, ако не бях оптимист нямаше да се захвана с тази работ

Още по темата: общо новини по темата: 73
07.09.2011
06.09.2011
02.09.2011
01.09.2011
01.09.2011
29.08.2011
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Григор Димитров е в Топ 5 на света по асове през годината
Григор Димитров е кралят на отиграванията и в Монте Карло
Впечатляващо! България с три тенисистки в Топ 20 в световната ранглиста за девойки
Григор Димитров с риск да изпадне от Топ 10
Нургюл Салимова изпусна победа, но намали разликата с първата на Турнира на претендентките

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: