Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (4) | Вчера (2)
Бивш шеф на Нефтохимик: Футболът потъва, това е факт
Автор: Екип Burgas24.bg 11:39 / 27.12.2012Коментари (0)1786
© Burgas24.bg
В края на декември Христо Порточанов по традиция е особено активен. Не защото предстоящата 2013-а е конгресна година за българския футбол. А защото на бившия шеф на "Нефтохимик" и член на Изпълкома на БФС се събират три празника за три дни - Коледа, имен ден, рожден ден. На полувремето между приятните мигове със семейството и приятелите Порточанов говори за "Труд" в навечерието на 59-ия си рожден ден днес.

- Как сте, как прекарвате празниците, г-н Порточанов?

- Благодаря, радвам се на добро здраве. Вкъщи съм с фамилията. Аз съм домошар, а и съм с малко дете. Насъбраха ми се празници - Рождество Христово, имен ден, рожден ден... Радост голяма, но най-много от всичко се радвам на дъщеря ми и внучките.

- Как се чувства в това женско царство един мъж като вас - млад дядо или възрастен татко, зависи от гледната точка?

- Прекрасно и не се чувствам никак възрастен, въпреки че всяка зима на 27 декември добавям по една година към ЕГН-то. Радвам децата с подаръци и ги възпитавам да бъдат честни и добри хора. Искам да ги видя изучени, работещи, пълноценни и реализирани в живота.

- Не се ли объркват малките в необичайната ситуация - внучките ви са по-големи от дъщеря ви?

- Много са си добре. Обичат се, прегръщат се, играят си. Голямата ми внучка Рая например гушка дъщеря ми Дария и казва: "Ти си ми леля, ама аз съм ти кака, но така ще я караме..."

- Не станахте ли твърде късно баща за втори път?

- Винаги съм искал да имам още едно дете наред със сина ми Божин. Случи се по-късно в живота ми, но това ме прави по-щастлив. След толкова години и нерви във футбола сега се наслаждавам на голяма радост вкъщи.

- Гледате отстрани българския футбол, как изглежда той?

- Пълна помия. Затова рядко гледам мачове, само няколко в годината. Като човек, удостоен с най-високото отличие на ФИФА - Златната значка, не мога да не се тревожа от това, което се случва. Неприятно е, че колегите се държат като в средата на 90-те години.

- Какво имате предвид?

Футболът потъва, това е факт. И на този фон се наблюдава едно избиване на комплекси от клубове и по-точно от техните собственици, които имат повече пари. Друг е въпросът как са ги спечелили. Искат да се покажат навън. И какво, като се покажат? Играят един мач в Европа и толкова. Всеки гледа да избъзика другия. Правят си кални номера, само дето не са тръгнали пак да возят хора в багажници и да организират "разходки" по горите. Днес се хили единият, утре - другият. И какво печелят от това? Нищо...

- Защо се получава така?

- Темата е дълга и няма да свърши с едно интервю. Рибата се вмирисва от главата, в случая - от висшето ръководство на БФС... Казвал съм го неведнъж.

- Какво трябва да се направи?

- Надявам се, че колегите ще се събудят. Държавата и футболът са в безпаричие, но това не значи, че трябва да се вършат своеволия. И не знам защо всички чакат помощ от властта! Държавата трябва да направи едно нещо да въведе правила, които да се спазват. В това число и данъчни облекчения за финансиране в спорта. Нека всеки да се съобразява с ресурсите, с които разполага и да се простира според чергата си.

- От старата кохорта футболни босове останаха само Николай Гигов, Венцеслав Стефанов и Гриша Ганчев.

- Да, това са тримата мохикани. И добре, че се държат! Прави им чест. Защото, ако те се оттеглят, няма да ги има клубовете, които издържат. Бъдете сигурни!

- И вие сте разменяли по-остри топки с тях.

- Нашите закачки винаги са били на принципна основа, а с Николай не съм имал никога такива. Аз запазих добрите отношения с 99 процента от хората, с които съм имал контакти. Някои от тях отдавна не са във футбола, други още стоят в играта, но с всички се чуваме редовно.

- Как ще коментирате появата на нови магнати?

- Радостно е, че хора с възможности се заемат с финансиране на клубове. В Разград например футболът беше изчезнал. Сега там освен отбор, се изгражда и база, защото тя може да храни клуба след време. Ние в "Нефтохимик" бяхме новаторите и първи го направихме. Ще е жалко, ако са верни информациите, които чувам, че "Лудогорец" печели нечестно. Иска ми се да вярвам, че не е така.

- Как виждате ролята на министър-председателя в спортния и по-специално във футболния живот с осигуряването на спонсори?

- Вижте, той е спортист. Материята не му е чужда и е разбираемо да стои близо до нея. Като премиер в ръцете му е съсредоточена голяма власт. Нормално е да съдейства на различни компании и хора да помагат на футбола. Не виждам за какво го укоряват. Той има други кусури, за които да бъде укоряван, но кой няма?

- Още ли държите на мнението, че мястото на Христо Стоичков не е на треньорската скамейка?

- Аблсолютно. Навремето той беше подведен да стане треньор и много добре го е осъзнал, скоро си говорихме по този въпрос. Той трябваше да стане шеф на футболния съюз и вече щеше да е член на МОК. Единствено него щяха да пуснат в тази организация, защото е иконата на българския спорт. И това ни го каза веднъж дори самият Хуан Антонио Самаранч.

- Мислите ли, че Стоичков ще бъде кандидат за президент на бъдещия конгрес на БФС?

- Кандидат ще има. И то много сериозен, ако не е Стоичков.

- След като се оттеглихте от футбола, променихте ли си мнението за Иван Славков, с когото имахте различия.

- Батето беше велика личност. Направил е изключително много за българския спорт и популяризирането на България. Различията и споровете ни са били принципни. Не са били кой за това е по-велик. Батето е най-великият. За това спор няма. И беше голяма фигура в световния спорт. Споделяли са ми го някои членове на МОК, с които той ме запозна.

- Смятате ли, че му скроиха умишлено капан, за да го извадят от МОК?

- Да. Това беше абсолютна постановка. Когато заминаваше за сесията в Сингапур, където го изключиха, той сподели, че няма да му стигнат между 4 и 7 гласа, за да остане. Позна. Можеше поименно да ми каже кои са били тези хора. Той стана жертва на характера си. Не спестяваше истината на никого, казваше я иронично, а от това боли. Независимо за кого става въпрос.

- Познавахте ли Тодор Живков?

- Виждали сме се много пъти, но сме имали един-единствен път по-сериозен контакт - в Приморско. Там имаше спартакиада "Мама, татко и аз" и бяхме с Николай Добрев, който в партията отговаряше за кадрите и за спорта... Иначе с хора от семейството на Живков се виждах често. Познавам се добре и с всички президенти на България с изключение на последния, който се надявам да бъде също така успешен както Георги Първанов. Така премина животът ми, че сепознавам с всички водещи политици в страната. С мнозина от тях съм в чудесни отношения. Един ден, ако седна да пиша спомени, ще се получи крайно интересна книга.

- Минавахте за строг началник, но сигурно сте имали и любимци.

- Строг, но справедлив. Така казват. В "Нефтохимик" се шегуваха, че Данчо Господинов и Стойко Сакалиев са ми като синове, а тях съм ги глобявал най-много.

- С какво се занимавате днес?

- Оглавявам три компании. Не се оплаквам, не скучая, а и не ме оставят на мира. Звънят ми непрекъснато колеги, искат помощ, съдействие.

- Мислите ли да се връщате във футбола?

- Не, категорично. Нека се успокоят хората, които се страхуват от това. Плановете ми са други.
Още по темата: общо новини по темата: 139
15.05.2013
14.05.2013
13.05.2013
10.05.2013
09.05.2013
22.04.2013
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Испанската преса: Скоростта на велик Димитров изгони Алкарас от Маями
Дея Спорт разгроми Черно море
Карлос Алкарас: Григор ме накара да се чувствам като 13-годишен
Уникален: Григор Димитров размаза Алкарас пред Майк Тайсън и Серхио Бускетс
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: